Ризики та схеми обману компаній по пригону авто з США

Оновлено 27.05.2023

Ризики та схеми обману компаній по пригону авто з США

Почнемо з того, що в процесі пригону авто немає жодного зрозумілого й прозорого звичайному українцю етапу. Але ми спробуємо пояснити, які ризики на вас чекають, та якими шахрайськими схемами найчастіше користуються недобросовісні компанії.

Приховані платежі або як уникнути переплат.

Одним із основних моментів, які варто обговорити з представником компанії, це те що ціни за послуги, які вам називають, повинні залишатись незмінними (максимум коливатись на 1-5% від курсу долара або форс-мажорних обставин).

Пройдемось по списку усіх платежів.

  1. Платіж за послуги компанії

Зазвичай ця сума фіксована й обговорюється на початку співпраці. Головний момент — ви повинні бути впевненим у компанії, з якою підписуєте контракт і чиї послуги оплачуєте. Саме для цього вам і знадобиться наш сервіс, де можна побачити рейтинг компанії та ознайомитись із відгуками інших клієнтів. Тобто, бути впевненими що компанія надасть обіцяні послуги, зробить це якісно й за домовлену вартість.

  1. Купівля авто

Прозорий і фіксований платіж — ціна, за яку придбано автомобіль + комісія аукціону. Оскільки кошти ви перераховуєте безпосередньо на рахунок аукціону по виданим вам реквізитам, сума є фіксованою, як і комісія. Але тільки якщо ви платите особисто. Якщо ж авто оплачує компанія — простежте, щоб його вартість відповідала ціні в інвойсі.

  1. Доставка

Цей етап потребує особливої уважності. Перше, що ви повинні обговорити з компанією, це ціну за послуги доставки. Вона не повинна відрізнятись від тієї, що вам назвали при прорахунку авто.

Обов'язково порівнюйте ціни на доставку різних компаній (за допомогою спеціальних калькуляторів на їхніх сайтах), оскільки обман найчастіше підчікує саме тут. Компанія може назвати ціну вищу, ніж насправді встановлює транспортна компанія, яка займається доставкою. Єдиний спосіб проконтролювати це — як і у випадку з купівлею авто — робіть оплату самостійно на рахунок транспортної компанії. І тільки попередньо узгоджену й зафіксовану ціну. І, знов-таки, якщо компанія, до якої ви звернулись, пропонує вам передати кошти за доставку їм (на карту чи готівкою) — швидше за все, в озвучену суму вже закладено різницю, яка просто залишиться в чиїйсь кишені.
        Втім, можливий і варіант, коли переказ на рахунок транспортної компанії робите ви, але при цьому між нею й компанією пригону авто, заключено договір. В такому разі ви платите оголошену суму, але фактична вартість доставки менша. Різниця йде на доставку вже іншого авто й наступного клієнта компанії, до якої ви звернулись. І це теж схема, в якій ви переплачуєте.

Отже:
  1. Вартість доставки повинна бути тією ж, що прописана в прорахунку авто.
  2. Ця сума — середня по ринку, яку ви промоніторили.
  3. Перераховуйте кошти самостійно по інвойсу, який вам повинна надати компанія.

Послуги на митниці

На цьому етапі головне — щоб ціна за послуги брокера і експедитора співпадала з зафіксованою та проговореною на етапі укладання угоди з компанією. Звісно, сума буде різнитись в залежності від різних компаній. Але перше, що ви повинні робити — орієнтуватись на середню ціну. Діапазон можливий від $500 до $1000, але середня ціна $650-700.

Також слід розуміти, що гроші будуть йти безпосередньо компанії, й ніхто не може сказати точно, чи ці послуги коштують стільки, скільки ви платите. Тому це один із додаткових способів заробітку, які ви як не зможете прослідкувати. В цьому випадку доводиться просто приймати цінову політику. Звісно, попередньо, ознайомившись із нею якомога детальніше.

Можливо, колись наша держава зробить цей процес прозорим і автоматизованим. Але поки, як казав класик, маємо те, що маємо…

Митні платежі

Компанія має спеціалістів на митниці — брокерів, що надають їм послуги. Після того, як він оцінить машину, вам вишлють рахунок із сумою. Проплату ви будете робити на користь митниці, на якій знаходиться авто. Орієнтовну ціну можна порахувати самостійно на сайті Державної митної служби України. Тут знову слід звернути увагу на суму, яка прописана у прорахунку авто — вона повинна відрізнятись не більше, ніж на кілька відсотків. Втім, вплинути на ціну ви як пересічний громадянин можете тільки зі своїм власним брокером. В такому разі авто оцінять за найнижчою ціною..

Евакуатор

Щоб уникнути непорозумінь, цю суму теж краще проговорити з представником компанії заздалегідь. Стандартна ціна доставки до Києва — 5000 гривень. Тобто, якщо ви знаходитесь у Центральній або ж Східній Україні, цінник не повинен відрізнятись. Винятком можуть бути тільки регіони Західної України, оскільки там суттєво більша відстань.

Сертифікація

Можливі 2 варіанти сертифікації: або ви особисто доставляєте авто в сервіс сертифікації або довіряєте цю справу компанії, якщо вона цим займається. Ціна відрізнятиметься не суттєво. Питання в часі — на всю процедуру ви можете витратити пів робочого дня. Що ж стосується вартості, то в середньому вона складає 6000 гривень (мінімальна 5000). Орієнтуйтесь на середину й обов'язково проговоріть суму з вашим менеджером.

Послуги СЦ МВС або як в народі називається МРЕО

Сума, яку ви залишите у МРЕО взамін на держ. номер вашої американської мрії, уже не залежить від компанії чи будь-яких третіх осіб. Пенсійний фонд, оплата номерів, свідоцтва про реєстрація автомобіля та техогляд — всі ці платежі йдуть на користь держави. Вони фіксовані або залежать від ціни автомобіля.

Єдиний момент це час, необхідний для проходження усіх цих процедур. Мінімальний час — 2 години, на які ви можете розраховувати при записі через електронну чергу. В живій же черзі все може затягнутись майже на цілий робочий день. Відповідно, компанія може зробити це за вас або частково за вас (з вашою присутністю але швидко і без черг). Таке задоволення коштує орієнтовно 2000-2500 гривень.

Звісно тут вирішувати вам, але якщо вам не горить, зробіть це самі по запису, ви зекономите трішки грошей і зможете пройти цей процесс самостійно, щоб у вас не виникало питань у майбутньому.

Сподіваємось, цей матеріал був корисним для вас і тепер ви підійдете до купівлі авто у всеозброєнні. Головне — не втомлюйтесь усе проговорювати з представниками компанії та документувати. Тоді у вас будуть підтвердження й залізні факти, на які можна опиратись у спірних ситуаціях.

А розмістивши відгук про компанію на нашому сервісі, ви розкажете іншим покупцям, наскільки якісно вона працює.

Якщо у вас залишились питання або пропозиції, повідомте нам через форму зворотнього звязку,
ми обов’язково допоможемо.
З повагою, сервіс тільки перевіреної інформації та відгуків.

149

Схожі статті