Коротко про процесс пригону авто з США

Оновлено 03.05.2023

Коротко про процесс пригону авто з США

Вибір компанії, послуги, підбір та покупка авто.

Перший і, можна сказати, найголовніший момент, це покупка авто на аукціоні. У вас як у автолюбителя є 2 варіанти: почати шукати цю інформацію в інтернеті або розпитувати знайомих і спробувати пригнати автомобіль особисто або ж звернутись до компанії, яка цим займається.

Про перший варіант ми розкажемо згодом у іншій статті, а поки що зупинимось на компаніях, що надають такі послуги.

Все починається з того, що ви моніторите соціальні мережі та простори інтернету в пошуках тих, хто допоможе вам з пригоном. Звісно, ви, скоріш за все, будете приймати рішення в залежності від ціни на послуги. Вони зазвичай коливаються від $300 до $1000. Або ж ви знайдете компанію з пригону, переглядаючи відгуки та успішно пригнані авто для попередніх клієнтів подібних компаній. Втім, це не єдині важливі критерії, на які варто звертати увагу, довіряючи комусь таку справу як пригон ластівки вашої мрії чи просто авто, на яке ви розраховуєте.

Тому перш за все рекомендуємо переглянути відгуки про компанії, які працюють зараз в Україні та надають такі послуги.

На етапі вибору ви контактуєте з компаніями та збираєте інформацію про те, як вони працюють та які послуги надають. Вони ж зі свого боку будуть цікавитись вашим бюджетом та можливими марками та моделями авто, яким ви віддаєте перевагу, або ж пропонувати свої варіанти, що відповідають вашому бюджету. Зазвичай компанії пропонують кілька варіантів, які зараз є на ринку, та можуть порахувати скільки приблизно це авто буде коштувати вам в Україні вже на номерах. Хоча дехто, аргументуючи своєю впізнаваністю та авторитетом, не переймається такими підрахунками і пропонує клієнтам одразу внести першу оплату. І тільки після цього вони почнуть працювати.

Shut up and take my money
— Сімсон

Вирішувати вам, але вже з цього простого прикладу можна уявити ставлення компанії до клієнта.

Рухаємось далі. Після короткого спілкування ви приймаєте рішення на користь однієї з компаній. В основному, якщо це не якийсь “дядя Коля”, що приганяє вам авто по знайомству, вам запропонують підписати контракт.

В контракті буде описано, які послуги буде надавати компанія, та головне — за які випадки і ситуації компанія не несе відповідальності. Не лякайтесь, якщо якісь пункти звучать дуже небезпечно. Наприклад, що компанія не несе відповідальності за те, що двигун авто на аукціоні ще “Run and drive” — заводиться і їде, а вже після прибуття в Україну він підлягає капітальному ремонту. Такі випадки це дуже велика рідкість і жодна компанія не візьме на себе відповідальність, щоб покрити такий або схожі випадки.

Тому рекомендуємо детально ознайомитись із контрактом та умовами і проговорити їх із виконавцем. Це хороша практика, адже це ваші гроші і ви маєте право знати, за що ви платите.

Після підписання контракту більшість компаній попросить зробити переказ коштів за свої послуги, після чого вони почнуть займатись пошуком авто для вас. Ця сума буде слугувати гарантією аукціону на випадок, якщо ви відмовитесь викупати авто. В такому разі особа, що купувала авто, повинна сплатити штраф на рахунок аукціону. Якщо авто не з дешевих, тоді, можливо, і ваш завдаток теж буде дещо більшим.

Робота з компанією

Тепер ви — повноцінний клієнт компанії і з вами починають плідно працювати (хоча не завжди). Вам присвоюють персонального менеджера, який напряму контактує з вами і підбирає авто. В основному це відбувається в якомусь із месенджерів (viber або telegram). Вам надсилають посилання на лоти аукціону, щоб ви продивились і ознайомились із варіантами. Для авто, що вас зацікавили найбільше, вам робитимуть прорахунки. Тобто, рахуватимуть, скільки приблизно авто буде коштувати для вас вже в Україні. Якщо компанія займається також і ремонтом, вона зробить приблизний прорахунок і по вартості ремонту авто. Якщо ж ви будете займатись ремонтом самостійно — тоді й прорахунок доведеться взяти на себе.

Процес підбору може тривати від кількох днів до кількох місяців. І, хоча компанії, як правило, заявляють, що це для них не проблема й вони будуть шукати стільки часу, скільки потрібно — все ж, будьте готові, що відношення до вас із часом може змінитись у гірший бік, а кількість варіантів знизиться, як і якість прорахунку по ним.

Покупка атомобіля

Але от ви, нарешті, вибрали авто й готові його придбати. Якщо це варіант покупки “Buy now” (купити зараз) — на авто стоїть фіксована ціна. Зазвичай це буває у випадку, коли авто вже брало участь у торгах і за нього пропонували малу ціну. Через це страхова компанія (а найчастіше саме вони продають автівки після ДТП) відмовилась продавати лот за такою низькою ціною і виставила свою мінімальну вартість. За неї вона й готова віддати авто вам.

Тобто, ціна фіксована й компанія з пригону авто зі свого аккаунту бронює його покупку для вас.

Також є більш масовий варіант, коли компанія приймає участь у торгах. На основі прорахунку ціни авто ви, разом із менеджером, узгоджуєте максимальну ціну, за яку готові викупити автівку. Після цього компанія торгує вибране вами авто до максимальної ціни. Якщо ніхто не перебиває вашу ставку — наші вітання, ви майже стали власником “биточка” з США.

Після купівлі вам зобов’язані надати звіт по всіх ДТП, які були за період користування авто в США (Carfax). Це обовязково, оскільки історія машини може бути неприємна, а це вже складно буде назвати вигідною покупкою.

Процес оплати. Наступного дня вам представлять інвойс на оплату вашої мрії. Це буде ціна фінальної ставки, плюс комісія аукціону, яка залежить від ціни на авто. Приблизні розміри комісій такі:

Ціна

Комісія

$10000

$1000

$5000

$650

$2000

$450

Зверніть увагу — це лише приблизні дані! Більш точні прорахунки ви отримаєте конкретно по вашому авто.

Для прикладу розглянемо ситуацію, ніби ваше авто коштує $5000 + $650 = $5650. Вам мають надати інвойс на оплату на користь аукціону. Далі ви проплачуєте цю сумму у відділенні банку (на ваш вибір, яким користуєтесь) і робите проплату через SWIFT-переказ. Відправляєте квитанцію менеджеру як підтвердження і тепер уже ви стали на крок ближче до вашої українсько-американської мрії.

Наступним кроком буде оплата доставки автомобіля в Україну, яку організовує компанія. Зазвичай оплата доставки відбувається одразу після покупки авто. Ціноутворення на доставку вашої автівки залежить від транспортної компанії та від штату, в якому знаходиться аукціон. Цінова політика може коливатись від $1000 до $2000. І, знову ж таки, вам повинні вислати інвойс на оплату доставки або, як варіант, ви переказуєте гроші компанії, а вони, в свою чергу, оплачують доставку. Зверніть увагу, що ціна не повинна сильно відрізнятись від того, що було вказано у прорахунку авто.

Доставка (логістика)

Тепер залишається тільки чекати. Орієнтовно через 1-3 тижні вам пришлють фото з порту США і ви зможете більш детально роздивитись стан автомобіля. Деякі компанії можуть пробувати взяти з вас додаткові кошти, щоб зняти детальне відео про авто, підтверджуючи те що їхні співробітники в штатах грузять вашу машинку в контейнер. Не вірте цьому — це повна брехня. І те, що компанія говорить подібні речі, уже приносить їй мінус в карму.

Також цікавим моментом є страховка авто при транспортуванні морем та суходолом. Суперечлива річ, оскільки може коштувати як $100, так і більше. Але по факту вам ніхто не відшкодує ні свіжих подряпин, ні нових вм’ятин, яких не було на аукціоні. Не зважаючи на слова компанії, ніби вони все контролюють і відшкодують, цим просто ніхто не буде займатись. Втім, мінімальну страховку, все ж, потрібно, на випадок шторму або інших катастроф, внаслдок яких ваше авто піде на дно Атлантичного океану.

При погрузці і відправленні корабля вам повинні надіслати посилання на сайт, де ви зможете відслідковувати локацію корабля за датами його прибуття в порти на маршруті. Там же ви побачите орієнтовну дату прибуття в Україну. Зазвичай період доставки морем коливається від 1 до 2 місяців.

Розвантаження і Українська митниця.

По прибуттю машинки в Україну потрібно буде зробити ще кілька платежів.

  1. Брокер, експедитор і, можливо, стоянка авто в порту.

Ціноутворення на ці послуги різняться від $500 до $1000. Сміливо орієнтуйтесь на “середню температуру по палаті”, тобто $700. У цьому випадку обов'язково ціна при прорахунку повинна співпадати з тією, яку вам назвуть для оплати. Її ви здійснюєте на рахунок компанії, яка вже потім переадресовує ці кошти за адресою.

  1. Ціна за розмитнення залежить від кількох факторів. На просторах інтернету ви можете знайти безліч калькуляторів, де зможете порахувати її самі, але майте на увазі, що ціну все одно буде ставити брокер і вона може коливатись як у менший бік, так і в більший. Можливо, в майбутньому на нашому сервісі ви теж зможете скористатись таким калькулятором.

Оплату за розмитнення ви платите безпосередньо на рахунок митниці, який вам повинні надати.

Як тільки ваша автівка буде розмитнена, компанія може надати вам послуги евакуатора. Це незалежні водії, які просто доставляють товар у визначене місце. Цінова політика тут також різна але орієнтуйтесь на сумму 5000 гривень на приблизну відстань від основних українських портів до Києва. Якщо сума більше — обговоріть це питання з представником компанії, оскільки це зазвичай стандартна ціна і більшою вона бути не повинна.

І, нарешті, після того, як водій забере вашу машинку з порту, він повинен зв'язатися з вами і сказати орієнтовний час прибуття. Зустрічаєте ви його уже особисто, після чого розвантажуєтесь і отримуєте весь необхідний пакет документів для сертифікації та постановки авто на облік.

Якщо у вас залишились питання або пропозиції, повідомте нам через форму зворотнього звязку,
ми обов’язково допоможемо.
З повагою, сервіс тільки перевіреної інформації та відгуків.

112

Схожі статті